banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Feltalálta a „beszélő szemüveget” egy háromszéki fiatalember

 „Beszélő szemüveget” készített egy leleményes háromszéki fiatalember, amely megkönnyíti a kommunikációt a beszéd- és halláskárosultakkal. Az egészségügyi mérnök szakos egyetemi hallgatónak ez a diplomamunkája.

Ambarus Andor a szemüveg egyik lencséjét egy kis képernyővel helyettesítette. További kellék egy kesztyű, amelynek a hüvelykujja az írógép szerepét tölti be: a többi ujjra helyezett szenzorokra „pötyögtetve” szavakat lehet írni, amelyek megjelennek a képernyőn. Ezt a szöveget könnyen leolvashatja a beszéd- és halláskárosult személy beszélgetőtársa.

https://www.youtube.com/watch?v=IEXL7KU_m7I

A készülék két irányban működik. Egy mikrofon és egy kis számítógép szöveggé alakítja az elhangzó szavakat, amelyeket a beszéd- és halláskárosult a szemüvegén lévő képernyőről olvashat le. „Amit mi mondunk, az megjelenik a beszéd- és halláskárosult szemüvegén, és a képernyőről mi is te tudjuk olvasni, amit az illető a kesztyű segítségével kommunikálni akar nekünk” – magyarázta a szemüveg működési elvét a covasnamedia.ro-nak Ambarus Andor.

A brassói egyetem hallgatójának találmányáról korábban a Duna Tv is készített riportot.

Kimaradt?