Álláshirdetés Szatmáron: magyarokat nem alkalmazunk

Hivatalból vizsgálatot indít az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egy szatmárnémeti cég, illetve egy helyi napilap szerkesztősége és kiadója ellen, mert a magyar nemzetiséget az alkalmazást kizáró okként nevezték meg egy álláshirdetésben.

A hirdetés így hangzott: „Ékszerboltunkba elárusítónőt keresünk. Előnyben a munkatapasztalattal rendelkező, jó megjelenésű, fiatal személyek. Magyar nemzetiségűt nem alkalmazunk”.

A CNCD elnöke, Asztalos Csaba csütörtökön a maszol.ro-nak elmondta, az apróhirdetés megjelenéséről szerdán este értesült a testület, ám a hirdető céget még nem sikerült azonosítani. Ha ez megtörtént, az intézmény azonnal idézést küld a cég és a napilap címére. Lapunk úgy tudja, hogy a szatmárnémeti Lari Fashion kft.-ről van szó, amelynek hirdetése az Informatia zilei napilapban jelent meg.

Asztalos Csaba emlékeztetett arra, hogy a megjelentett tartalmakért felelősségre vonható a média, akár nyomtatott sajtóról, akár webes felületről van szó. A törvény értelmében a szatmári lapban megjelenthez hasonló tartalmakért legkevesebb 3 ezer, legtöbb 100 ezer lejes bírságot szabhat ki a CNCD.

A maszol.ro csütörtökön többször is hívta az álláshirdetésben megadott telefonszámot, de egyelőre senki nem válaszolt.

Az RMDSZ is panaszt tett

Az RMDSZ Szatmár megyei szervezete az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult az ügy kapcsán, amelyre a megyei szinten működő Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz beérkezett lakossági bejelentés  miatt figyeltek fel – tájékoztatott csütörtöki közleményében a Szatmár megyei RMDSZ.

„A hirdetés szövege egyértelműen kirekesztő, és a helyi magyar közösséget sértő kijelentéseket tartalmaz, ezért az érdekvédelmi szövetség mindenképpen jogorvoslatot kér az ügyben az ebben illetékes szakhatóságtól” – olvasható a közleményben. Az álláshirdetésbe foglalt kirekesztő feltétel mindenképpen felháborító egy olyan közösségben, mint amilyen a Szatmár megyei is, amely  nemzetiségi szempontból egyáltalán nem homogén, hiszen a lakosság egyharmada magyarnak vallja magát – teszik  hozzá.

Nagy Szabolcs, az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke elmondta, már felhívták a hirdetést közlő napilap figyelmét a hirdetés szövegével kapcsolatos fenntartásokra, és hivatalosan kikérték a hirdetés feladójának adatait is, jelezve, hogy feljelentést tesznek az illető személy ellen.

„A hasonló ügyeket mindenképpen időben kell kezelni” – fogalmazott Pataki Csaba, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy senki ne érezhesse magát kirekesztve nemzetiségi hovatartozása miatt a szülőföldjén, ezért felhívják mindenki figyelmét, ha hasonló visszásságokat tapasztal, következetesen minden ügyben hasonló módon járjon el.

Cikkünk frissül

Kimaradt?