Kitálalt távozásáról Ioan Rus volt belügyminiszter

A belügyminisztérium éléről történő távozásának körülményeiről, a rá nehezedő politikai nyomásról számolt be szerdán a kolozsvári Transilvania Live televíziónak Ioan Rus. A szociáldemokrata politikus kijelentette: nem ismerik a törvényt azok, akik kétségbe vonják az állandó választói névjegyzékben szereplők számát.

Rus idézte azt a párbeszédet, amit párttársával, Victor Ponta miniszterelnökkel folytatott a szavazók számáról. A kormányfő bírálta az akkori belügyminiszterét, amiért a népszavazás előtt bejelentette: a választói névjegyzékben szereplő személyek száma 18,3 millió.

„Ponta elmagyarázta nekem, hogy a kormánypártok, PSD, PNL, PC vezetői nagyon elégedetlenek ezzel a számmal. Azt mondtam neki: nem érted, hogy ezt a számot nem lehet csökkenteni? Băsescu azt akarja, hogy ez a szám 18 milliónál nagyobb, a kormánypártok vezetői meg azt, hogy kisebb legyen. Nekem így két lehetőségem van. Vagy az önök háta mögé bújva engedek a pártvezetők nyomásának, amit soha nem tennék meg, vagy pedig távozom" – mesélte Ioan Rus.

A politikusnak nincs jó véleménye utódjáról, Radu Stroe új belügyminiszterről. „Döngette a mellét a televízióban, hogy új adatokat hoz, s végül ugyanazok az adatok maradtak, amelyeket korábban én jelentettem be. (...) Nem ismerem jól Stroét, de abból, amit láttam, másodrangú agyafúrt politikusnak tűnt" – mondta Ioan Rus.

Kimaradt?