Elítélték a mozgásban levő kamionokat kirámoló tolvajokat

Összesen 160 év börtönbüntetést szabott ki a bukaresti törvényszék arra a 15 személyre, akik mozgásban levő kamionokat fosztogattak rendszeresen. Két személy egyenként öt-öt év büntetést kapott, a többieket tíz és tizenkét év közötti szabadságvesztésre ítélték. A bűnbanda tagjai között bukaresti, gyulafehérvári és vajdahunyadi személyek is vannak. Az ítélet nem jogerős.

A vádirat szerint a bandatagok Szeben, Vâlcea valamint Fehér és Hunyad megyében éjszakánként fosztották ki a teherautókat menet közben úgy, hogy a jármű vezetője észre sem vette a történteket.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=WpRs8tcBECE

A tolvajokat rendőrségi helikopterből többször is lefilmezték. A módszer a következő volt: egyik autóval a kamion elé hajtottak és lassításra kényszerítették. A mozgó jármű hátulját lekapcsolt fényszórójú terepjáróval közelítették meg, amelynek tetőablakán egyikük kötelekkel és hámokkal biztosítva kinyitotta a kamion ajtaját. Innen kiadta az értékesnek tartott árut, amit egy a terepjáró tetejére kimászott tettestárs vett át.

A tolvajok arra is gondoltak, hogy hátulról is jöhetnek járművek, ennek érdekében egy harmadik gépkocsival lelassították az érkező forgalmat akciójuk idejére. A lopott árut egy teherszállító járműbe dobálták, amely egyik gyulafehérvári bandatag lakására szállította. Miután nagy mennyiség összegyűlt, a bukaresti Obor piacon értékesítették a zsákmányt.

A hatóságok telefonlehallgatási jegyzőkönyvet is csatoltak a dossziéhoz, amelyben rablás közben arról beszélnek a tettesek, hogy felettük egy helikopter körözhet. A rendőrségi helikopterből le is filmezték, miként nyitják fel a kamion ajtaját. A törvényszék ugyanakkor arra kötelezte a tolvajokat, hogy összesen 830 ezer lejes kártérítést fizessenek a meglopott vállalkozásoknak.

 

Kimaradt?