Integrálódnak a sepsiszentgyörgyi hajléktalanok

Sikeres a sepsiszentgyörgyi önkormányzat felújított hajléktalanszálló-programja, nyilatkozta lapunknak Tischler Ferenc. Az alpolgármester szerint a felújítástól eltelt három hónap alatt a rászorulók hatvan százalékának találtak munkahelyet, illetve három hajléktalan kikerült az ellátó rendszerből, lakást bérelt és önálló életet él.

Jelenleg 32 hajléktalan húzza meg magát az éjszakai szállón, de a sepsiszentgyörgyi hatóságok fel vannak készülve, hogy a rossz idő beálltával a rászorulók megrohamozzák az intézményt, ahol összesen hatvan személyt tudnak elszállásolni.

Mint arról beszámoltunk a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a nyáron újította fel a Csíki negyedi Sing Sing-ben berendezett éjszakai szállót, így az épület első emeletén a hajléktalan nőket, a második emeleten pedig a férfiakat szállásolják el éjszakára.

Az éjszakai szálló működtetését a Máltai Szeretetszolgálatra bízták, és nagyon szigorú szabályokat szabtak meg: bekamerázták az éjszakai szállót, van állandó orvosi felügyelet, de szociális munkás és pszichológus is teljesít szolgálatot. Bejelentkezni este 7 és 9 óra között lehet és a hajléktalanoknak reggel 8 óráig el kell hagyniuk az épületet.

Belépéskor mindenkit szondáztatnak, és akiről kiderül, hogy alkoholt fogyasztott, csak a szabadban töltheti az éjszakát. Belépés után kötelező a zuhanyzás, majd orvos vizsgálja meg a rászorulókat, kilépéskor pedig zsíros kenyeret és teát kapnak, ezt szponzorok támogatásával oldja meg a szeretetszolgálat. A Máltai Szeretetszolgálat dolgozói próbálnak idénymunkákat is szerezni, illetve felkutatják a hajléktalanok rokonait, és próbálják azokat visszahelyezni családjuk körébe.

Hozzátette: az elején voltak, akik próbálkoztak részegen bejutni, vagy megtagadták a zuhanyozást, de amikor eltanácsolták őket, belátták, hogy a szigorú szabályok a javukat szolgálják. Tischler lapunknak sikerélményként mesélte el, hogy egy idős férfi részegen felkereste őt irodájában és megfenyegette. Később, amikor kijózanodott, visszatért, bocsánatot kért és elmondta, hogy húsz éve részeg, köszöni, hogy kijózanították, és könyveket kért, hogy pótolja a hiányosságait.

A sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint ma már több hajléktalan is olvas, egyesek a könyvtárat is látogatják. A szociális munkások, pszichológusok és orvosok segítségével az éjszakai szállón lakók egy hétre előre megtervezik teendőiket, majd hét végén számba veszik a megvalósításaikat is. A Máltai Szeretetszolgálat szakemberei a társadalomba visszaintegrált személyeket is rendszeresen felkeresik, hogy megbizonyosodjanak, hogy jó úton járnak, és segítenek nekik az életük rendezésében.

Kapcsolódók

Kimaradt?