Toró sajtótájékoztatón regisztrált a választói névjegyzékbe

Egy kolozsvári sajtótájékoztató keretében nyilvánosan regisztrált Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke a magyarországi parlamenti választás választói névjegyzékébe.

A pártelnök internetes regisztrációja - amelyet kivetítőn követhettek a jelenlévő újságírók - négy percet vett igénybe. Toró T. Tibor elmondta, a néppárt számára a regisztráció nem pártpolitikai vetélkedő. "Ez a Székelyek nagy meneteléséhez hasonlít. Ezen a területen is van helye az együttműködésnek" - jelentette ki.

Az MTI kérdésére a politikus elmondta, hogy az EMNP kizárólag a regisztráció folyamatában és a tájékoztatásban kíván szerepet vállalni a magyarországi választást illetően. Nem tervezi, hogy a szavazatokat tartalmazó levelek begyűjtésében is segítséget nyújtson. "Semmiképpen nem veszünk részt a választásnak abban a szakaszában, amelyben a segítségnyújtásunk a befolyásolás gyanúját vetheti fel" - jelentette ki az elnök.

Hozzátette, elvileg nem problémás a szavazatok postázása, de a posztkommunista Romániában sokan bizalmatlanok a postával szemben. Úgy vélte, a magyar hatóságoknak kell megoldást találniuk arra, hogy a szavazatokat tartalmazó levelek eljussanak a választási irodához.

Toró T. Tibor az MTI kérdésére az európai parlamenti (EP) választásokra is kitért. Kijelentette, ha valamennyi erdélyi magyar párt egyetért abban, hogy erős brüsszeli magyar képviseletre van szükség, ebből a pártok összefogása következik. Szerencsés körülménynek tartja, hogy az EP-választások törvénye a koalíciók számára is ötszázalékos küszöböt szab meg. "Amíg az összefogás halvány esélye látszik, nem gondolkozunk B-tervben" - jelentette ki.

Kimaradt?