2030-ig biztos nem lesznek kötelezők az oltások Romániában

A kormány által pénteken határozattal elfogadott 2023-2030-as védőoltási stratégia nem teszi kötelezővé az oltást - jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila már a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatója elején nyomatékosította ezt, rámutatva, hogy ellenben a stratégia egy nagyon konkrét feladatot ró az állami intézményekre, orvosokra ezen a téren: részt kell vállalniuk a megfelelő és korrekt tájékoztatásban, hogy „elődeinkhez hasonlóan képesek legyünk kordában tartani a fertőző betegségeket, illetve a védőoltással megelőzhető nem fertőző betegségeket” - fogalmazott a miniszter.Fotó: Agerpres/EPA

Hangsúlyozta, hogy 95 százalékos átoltottság mellett a megbetegedések kockázata nagyon alacsony lesz, vagy teljesen megszűnik.

A 2023-2030-as országos oltási stratégia célja annak megelőzése, hogy ismét felüssék a fejüket Romániában az olyan súlyos betegségek, mint például a gyermekbénulás, vagy hogy ismét kitörjenek a kanyaró- és rózsahimlőjárványok. A stratégia ugyanakkor ösztönzi a felnőttkori immunizálást is - mutatott rá Rafila.

Kimaradt?