Négy és fél évre ítélték gyilkossági kísérletért a minisztercsemetét

Jogerősen négy és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság hétfő este Andrei Plăcintát, Sorina Plăcintă volt demokrata liberális ifjúsági miniszter fiát. A fiatalembert gyilkossági kísérlettel vádolják.

A per 2011 júniusa óta zajlott. A bukaresti törvényszék három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a vádlottat, ám az ügyészek fellebbeztek, és a fővárosi táblabíróság négy és fél év letöltendő börtönre változtatta az ítéletet. Plăcintă fellebbezett, ám a legfelsőbb bíróság elutasította az óvást.

A fiatalember 2010 decemberében követte el a gyilkossági kísérletet. Az ügynek nagy visszhangja volt, mert tettét édesanyja miniszteri mandátuma alatt követte el. Andrei Plăcintă december 6-án este szemtanúk jelenlétében megütötte volt barátnőjét, elvette a mobiltelefonját, majd megrongálta személygépkocsiját.

A lány barátai az áldozat segítségére siettek, és megpróbálták feltartóztatni az autójával menekülni készülő fiatalembert. Plăcintă egyiküket elütötte, és a járművel többször szándékosan – előre és hátra manőverekkel – áthajtott a kerekek alá szorult Nicolae Stan nevű fiatalemberen. Az áldozat másfél hónapos kórházi kezelésre szorult.

Kimaradt?