Három kontinensről látható a vasárnapi napfogyatkozás

Európa, Afrika és az Amerikai Egyesült Államok egyes részeiről ritka napfogyatkozást figyelhetnek meg vasárnap az égi jelenségek rajongói. A jelenség Magyarországon és Romániában sajnos nem lesz látható.

A Hold a megfigyelés helyszínétől függően részben vagy teljesen eltakarja a Napot. Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA információi szerint a napfogyatkozás csúcspontja vasárnap 13 óra 37 perckor lesz látható az Atlanti-óceán felett, az afrikai Libériától mintegy 330 kilométerre délnyugati irányban. A kontinensen a leghosszabb ideig Gabonban lesz látható a teljes napfogyatkozás: ott a Napot egy egész percre teljesen kitakarja a Hold.

Dél-Európában - ezen belül is Spanyolország, Olaszország és Görögország egyes részein - csak részleges napfogyatkozást figyelhetnek meg az ott élők. Az Egyesült Államok keleti részén kis szerencsével a reggeli szürkületben pillanthatják meg a részlegesen kitakart Napot a megfigyelésre vállalkozók.

A szakértők figyelmeztetése szerint a normál napszemüvegek nem nyújtanak megfelelő védelmet a szemnek, ezért mindenkinek, aki látni szeretné a különleges jelenséget, gondoskodnia kell megfelelő védelemről.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kimaradt?