Cáfolja a külügyminisztérium a szíriai fegyverszállítmányokat

A román külügyminisztérium nem engedélyezte fegyverszállítmányoknak Szíriába való kivitelét - közölte a bukaresti szaktárca azon sajtóértesülések kapcsán, melyek szerint a polgárháború sújtotta Szíriába egyebek között Romániából és Boszniából is szállítottak volna fegyvereket.

A napokban a svéd sajtó arról számolt be, hogy Svédország legnagyobb mecsetének egy volt imámja az utóbbi 18 hónapban nagy mennyiségű fegyvert csempészett Szíriába. Sajtóértesülések szerint a fegyverek többsége Líbiából származik, más részük pedig európai országokból, mint Románia vagy Bosznia.

A bukaresti külügy szerint a fegyverexportot felügyelő hatóságokkal együtt készen állnak együttműködni a svéd állami szervekkel a fegyverek eredetével kapcsolatos értesülések leellenőrzése érdekében. A tárca leszögezte: Románia szigorúan betartja az ENSZ és az Európai Unió megszabta, a fegyverszállítással kapcsolatos nemzetközi korlátozásokat.

„A Román Külügyminisztérium nem engedélyezett sem Szíriának, sem magánszemélyeknek, sem civil szervezeteknek katonai fegyverzet szállítását” – áll a szaktárca közleményében. A szabályozás szerint csak akkor engedélyezhetik fegyverszállítmányok kivitelét az országból, ha a szakhatóságok elegendő biztosítékot kapnak azt illetően, hogy a fegyvereket nem polgárháborús övezetben vagy pedig nem civilek ellen használják majd.

Kimaradt?