Csecsemők emlékére létesítettek kegyelethelyet

Az elhunyt kisdedek emlékére avatnak és áldanak meg egy helyet Mindenszentek napján a csíkszeredai Millenium templom udvarán – tájékoztatott a szekelyhon.ro. Az emlékhelyen azokra a kisbabákra emlékeznek, akiket szülés közben, pár napos korukban vagy koraszülés miatt veszítettek el a szüleik.

Az emlékhely ötlete egy csíkszeredai édesanyáé, akit egy németországi temetőkertben készült fénykép ihletett, amelyen elhunyt csecsemők kis síremlékei sorakoztak. Az édesanya a lapnak elmondta,  személyesen is érintett, de több édesanyát is ismer, akik átéltek hasonló lelki megrázkódtatást, akik magukban hordozzák ezt a veszteséget. „Úgy éreztem, hogy ezeknek a családoknak megnyugvást hozna, ha Csíkszeredában is létezne egy hasonló emlékhely. Figyelembe véve a kulturális különbségeket, helyi szokásoknak megfelelően próbáltam elképzelni: nyitott térben, amelynek központi részét egy egyszerű műalkotás díszítené” – fogalmazott az anyuka.  Az ötlet megvalósításában a Csíki Anyák Egyesülete segített.  A kezdeményezést Darvas-Kozma József, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia esperese is felkarolta, a templom udvarán biztosítva a megfelelő helyszínt.

„Fontos, hogy legyen egy hely, ahol az érintettek meg tudnak állni, édesanyák, édesapák, akik elvesztették a gyereküket. Ez a hely fölhívja a templom előtt megforduló emberek figyelmét arra, hogy az élet milyen nagy érték, elvesztése pedig egy életre szóló sebet üt, amit csak az Úristen tud gyógyítani” – hangsúlyozta az esperes.

 

Kimaradt?