Tagadja érintettségét a korrupciós botrányban az energiaügyi miniszter

Tagadja, hogy érintett lenne a Hidroelectricánál kirobbant korrupciós botrányban Constantin Niţă energiaügyi miniszter.

A tárcavezető szerint már korábban is felhívta a vállalkozás vezetésének figyelmét arra, hogy a vállalkozás alkalmazta bizonyos szerződéstípusoknak akár büntetőjogi következménye is lehet. Niţă rágalmazásnak nevezte azokat a feltételezéseket, melyek szerint tudott volna az 1,4 millió eurós csúszópénzzel járó szerződés megkötésének előkészítéséről.

A korrupcióellenes ügyészség október 24-én vette őrizetbe korrupció gyanúja miatt a Hidroelectica egyik részlegének igazgatóját, valamint a vállalkozás igazgatótanácsának vezetőjét.

Eugen Brădean és Ioan Mihăilă – utóbbi az energetikai minisztérium tanácsosa is – a gyanú szerint 1,4 millió eurót ígért a társaság egyik vezetőségi tagjának azért, hogy egy négy évre szóló, 263 millió euró áramszolgáltatói szerződést kössön egy hazai céggel.

A DNA tájékoztatása szerint a szóban forgó szerződésben jóval a piaci ár alatt értékesítették volna az energiát. Terveik szerint az 1,4 millió eurós csúszópénzt egy tanácsadói szerződés alapján fizette volna a vissza a vásárló egy külföldön bejegyzett vállalkozáson keresztül.

Kimaradt?