Kommunista emlékházat rendeznek be Sepsiszentgyörgyön

Kommunizmust idéző terrorházat rendeznek be Sepsiszentgyörgyön – tájékoztatott a Sláger rádió. Cellát, szigorított és vallatószobát rendeztek be a kommunista diktatúra áldozatainak a készülő emlékházába, melyet a tervek szerint még idén megnyitnak a közönség számára. Az ötletgazda Török József, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezetének elnöke. A szervezetnek is otthont adó Beőr-palota alagsorában igyekeztek mindent korhűen kialakítani, vaságyat, matracot állítottak be, a máramarosszigeti börtönmúzeumból pedig rabruhát kaptak.

Török József két éve dolgozik az emlékházon.  Amit nem tudott beszerezni, azt elkészítette: az ajtózárakat, a bilincseket, az ételbeadó kisablakot. A Volt Titkosszolgálat Levéltárát Átvilágító Országos Bizottságtól kikért iratokat rendszerezték, ezeket kiállítófelületeken mutatják be, a dokumentumok között látható lesz a besúgók jelentése, periratok, fényképek.

A sepsiszentgyörgyi emlékház kiegészítője lesz a máramarosszigeti börtönmúzeumnak, ahol a kommunizmus erdélyi magyar áldozatainak nem szenteltek külön teret. Például az „56-os elítéltek rabruhájára felfestették a contrarevoluționar-t jelentő CR betűket, mivel ezekkel az „ellenforradalmárokkal” még kegyetlenebbül bántak”- szemléltette Török.

 

Kimaradt?