Megyei elnökök kérik az erdélyi sztráda építésének folytatását

Kormánypárti önkormányzati vezetők az észak-erdélyi autópálya építésének a folytatását kérték nyílt levélben Victor Ponta miniszterelnöktől és Dan Șova infrastrukturális beruházásokért felelős minisztertől.

A csütörtökön ismertetett  levél aláírói között található az észak-nyugati gazdasági fejlesztési régió hat megyei tanácselnöke. Kolozs, Bihar, Szatmár, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megyék önkormányzati vezetői azt kérik, hogy a kormány kezelje kiemelt fontosságú beruházásként az észak-erdélyi autópálya magyar-román határ menti Bors és a Kolozs megyei Gyalu közötti szakaszának a megépítését.

Jelenleg csak a Gyalu és Aranyosgyéres közötti 52 kilométer járható az eredetileg 415 kilométer hosszúra tervezett útból. A szóban forgó szakasz azt jelentené, hogy Kolozsvártól autópályán lehetne eljutni a magyar-román határig.

A megyei elnökök szerint azért indokolt kiemelt fontosságú beruházásnak tekinteni ezt a szakaszt - amely érintené Zilahot és Nagyváradot is -, mert a külföldi befektetőkkel való tárgyalásokon rendszerint felmerül a félbehagyott észak-erdélyi autópálya ügye, hiszen a DN1 jelzésű országút az egyik legforgalmasabb Romániában.

Az autópálya eredetileg Brassó és Bors között kellett volna átszelje Észak-Erdélyt, de a hatóságok felbontották az amerikai Bechtellel 2003-ban megkötött szerződést, miután mintegy 1,4 milliárd eurót költöttek kilenc év alatt az 52 kilométer útra, valamint a Bihar megyei Bors és  közötti 64 kilométeres szakaszra, amely csak részben épült meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?