Számolja meg a spermiumait otthon

Angliában már kapható egy házilag elvégezhető teszt, melynek segítségével megállapítható a férfiak spermaszáma. A SpermCheck névre hallgató eszköz egy terhességi teszthez hasonlít, és 30 fontért, recept nélkül beszerezhető – írja a vital.hu.

A SpermCheck használata során az ondót egy speciális oldattal kell összekeverni, majd az így létrejött folyadékból hat cseppet kell az eszközre csepegtetni, amely az érett spermiumokban található fehérje kimutatására képes. Ha a mintában milliliterenként több mint 20 millió spermium található – amennyi az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a termékenységhez szükséges –, a teszten két piros csík lesz látható, ha azonban a spermaszám ennél alacsonyabb, csupán egy csík jelenik meg.

Noha a fenti eszköz 98 százalékos pontossággal működik, Alison Campbell, Anglia egyik legnagyobb meddőségi klinikájának vezetője nem teljesen elégedett a módszerrel, véleménye szerint ugyanis ezzel az eszközzel az nem állapítható meg, hogy vajon a spermák egészségesek-e, ráadásul a negatív eredmény esetén azt sem mutatja ki, mennyivel kevesebb a spermaszám a kívánatos 20 milliónál. Egy teljes spermiumelemzés sokkal pontosabb eredményt tud adni arra nézve is, hogy a spermák megfelelően mozgékonyak-e, és alakjuk is alkalmas-e arra, hogy a petesejtet megtermékenyítsék.

Kimaradt?