Károly herceg: Romániában óránként három hektárnyi erdő tűnik el

Becslések szerint Romániában óránként három hektárnyi erdő tűnik el az olyan régiókból, ahol ezeket védeni kellene – közölte a Románia természeti és kulturális szépségeit bemutató Wild Carpathia dokumentumfilm bemutatójára küldött videóüzenetében a brit trónörökös.

Károly herceg úgy fogalmazott: Románia azon országok közé tartozik, ahol még léteznek nagy kiterjedésű érintetlen erdők. „Ezek Európa barnamedve- és farkasállománya egyharmadának biztosítanak otthont” – magyarázta. Hozzátette: ez a természeti csoda elveszni látszik. Ez teszi felbecsülhetetlen kinccsé a Kárpátokat egy olyan kontinensen, ahol a hasonló szépségű tájak már nem léteznek. „A virágzó erdők helyét azonban komor tájak vehetik át, melyekkel már Európa-szerte találkozunk” – magyarázta.

A vezető nemzetközi utazási műsorokat szóró Travel Channel - amely napi 24 órában 19 nyelven sugározza adásait - készítette dokumentumfilm az ország természeti és kulturális értékeit mutatja be. A turisztikai minisztérium szervezte szerda esti bukaresti bemutatón egyebek között Martin Harris, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete is méltatta az alkotást, amely fogalmazása szerint „Európa legszebb tájait népszerűsíti”.  

Az eseményen jelen levő Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott: Károly herceg nem romániai, hanem európai viszonylatban beszélt az erdők eltűnéséről. A tárcavezető szerint Románia elsőként vezetett be az érintetlen erdők védelmét szabályozó rendelkezéseket.  „Az Európának levő, összesen 322 hektárnyi érintetlen erdőből 210 ezer hektár Romániában van, ennek a területnek 18 százaléka pedig védett övezetnek van nyilvánítva” – magyarázta a miniszter. Hozzátette: a fennmaradó terület védelméhez szükséges feltérképezést az év végéig fejezik be.

Kimaradt?