Székely "privilégium": szabadnap november elseje

Évek óta munkaszüneti nap november elseje, a halottak napja Hargita és Kovászna megye számos hivatalában. Ezt a megyei önkormányzatokhoz és a polgármesteri hivatalokhoz tartozó intézményekben érvényes kollektív munkaszerződések teszik lehetővé. A székelyföldi közintézmények alkalmazottainak nem kell dolgozniuk március 15-én és – egyes intézményekben – október 23-án sem.

Kovászna Megye Tanácsa, illetve a kézdivásárhelyi önkormányzat 2011-ben módosította úgy a kollektív munkaszerződéseket, hogy az alkalmazottak a hivatalos munkaszüneti napok mellett a magyar ünnepeken is szabadnapot kapjanak. A dokumentum úttörőnek számított, hiszen az első volt Székelyföldön, amely a magyar ünnepnapokat, illetve halottak napját a közigazgatásban is szabadnapnak nyilvánította.

Kovászna megye tanácsának elnöke, Tamás Sándor a maszol.ro-nak kifejtette: Mindenszentek napja, a halottak napja mélyen gyökerező kegyeleti megemlékezés a magyar kultúrkörben. Ennek kapcsán elengedhetetlen volt az alkalmazottak szabadnapjának rendezése. "Azt megelőzően is így-úgy mindenki megoldotta a szabadnapot, de mi kerestünk hozzá olyan megoldást, amely törvényes is, tisztességes is. Munkaszerződésben szabadnappá nyilvánítottuk ezt a napot” – magyarázta

A március 15-i és november 1-i szabadnapok a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és háromszéki önkormányzatok és alárendelt intézményeik – gyermekjogvédelem, könyvtár, mezőgazdasági kamara, művelődési központ, művészeti népiskola, stb. - alkalmazottaira vonatkoznak, de sokéves tapasztalat szerint a vidéki önkormányzatok, egyes intézmények és a magáncégek jelentős része is szabadnapot ad halottairól megemlékezni kívánó dolgozóinak.

A háromszéki önkormányzatok alkalmazottait képviselő szakszervezeti vezetők korábban kifejtették: ennek a döntésnek nem csak érzelmi vetülete van, hiszen a megszorító intézkedések egyaránt érintették a magyar és román alkalmazottakat, így mindenki örvend a kompenzálásnak. Másrészt pedig Mindenszentek napját, november elsejét az erdélyi románok is megünneplik, így mindenki üdvözölte a szabadnapot.

November elseje a római katolikus vallás szerint az üdvözült lelkek, Mindenszentek napja, és valamennyi, nyugati keresztény országban hivatalos munkaszüneti nap. Így Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban, Horvátországban, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában, Luxemburgban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban és Svájc egyes részein, valamint Argentínában, Braziliában, Chilében, Ecuadorban, Guatemalában, Libanonban, Máltán csak az iskolákban, Mauriciuszon, Mexikóban, Peruban, a Fülöp-szigeteken, Seychellesben is szabadnap november 1. Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben.

Háromszékhez hasonlóan Hargita megye tanácsánál és valamennyi alárendelt intézménynél is munkaszüneti nap lesz november 1-én – számolt be Birtalan József, a megyei önkormányzati testület alelnöke lapunknak. Nem kell bemennniük dolgozni a csíkszeredai polgármesteri hivatal alkalmazottainak sem.

"Tulajdonképpen csak törvényesítettük azt a gyakorlatot, hogy itt nálunk Székelyföldön a hivatalokban rendszeresen szemet hunytak az intézményvezetők, ha beosztottjuk halottak napján nem mentek be dolgozni. Megegyeztünk a szakszervezettel, és közösen leszabályoztuk: március 15., pünkösd hétfője és október 23., a magyar forradalom napja is munkaszüneti nap lesz" – magyarázta lapunknak Antal Attila csíkszeredai alpolgármester. Az elöljáró úgy tudja, hogy november elsején a magáncégeknél is elnézőbbek, sok helyen nem kell bemenniük dolgozni az alkalmazottaknak, vagy pedig hamarabb hazamehetnek.

Az iskolák, tanintézetek nagy többségében viszont rendes munkarend szerint tartják meg az órákat Hargita megyében. Bartolf Hedvig megyei főtanfelügyelő a maszol.ro érdeklődésére elmondta, csupán két iskola kérte, hogy pénteken testületileg szabadnapot vehessenek ki, ők jövő szombaton pótolják be az elmaradt tanórákat. Továbbá vannak iskolák, ahol kérvényezték a csökkentett programot, így 30, illetve 40 perces órákat tartanak, hogy a diákok is, a tanárok is hamarabb hazamehessenek. „Azok, akiknek el kell utazniuk világítani, hivatalosan kérvényezik a szabadnapot ilyenkor” – tette hozzá a főtanfelügyelő.

Kimaradt?