Lehűlés jön, lassan vége lesz az indián nyárnak

Csütörtöktől Erdély-szerte lehűl a levegő, a maximális nappali hőmérséklet 16-18 Celsius fok körül alakul, éjszaka pedig 6-8 fokig hűl le a nyugati országrészben. Éjszakánként köd alakulhat ki, amely napközben felszakadozik, de péntek estétől, szombattól valószínű a felhősödés, helyenként gyenge esőzés. Vasárnaptól már mindenfelé esőzésre számíthatunk. A hőmérsékleti értékek még jó ideig fagypont fölött lesznek.

A Kárpát-medencét egy Észak-Skandináviától lefelé húzódó frontrendszer hidegfronti szakasza érinti, csütörtökön és pénteken már a délkeleti térség fölé is hűvösebb levegő áramlik – tájékoztatnak a magyarországi meteorológusok.

Észak-Skandináviától a Kelet-európai-síkságon át egészen a Földközi-tenger középső vidékéig hullámzó frontrendszer húzódik. A frontrendszer mentén általában sok a felhő, és főként északon esik többfelé az eső, délen pedig elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. Ugyanakkor Európa nyugati tájai fölé anticiklon nyúlik be, és magasnyomás határozza meg a Fekete-tenger környezetének és a Balkán-félsziget nagy részének időjárását is.

A leszálló légmozgásnak köszönhetően arrafelé többnyire napos, csendes, eseménytelen az idő; éjszakánként párássá válik a levegő, foltokban köd képződik, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A csúcshőmérséklet hozzávetőleg a 60. szélességi körtől északra általában 2 és 10 fok között változik. Ezzel szemben Közép- és Dél-Európában a csütörtök délutáni órákra nagyrészt 17 és 25 fok közé melegszik fel a levegő, sőt helyenként 26, 30 fokot is mérnek.

Kimaradt?