Meghalt az lány, aki nem öregedett

Vasárnap temetik azt a húsz éves amerikai lányt, akinek a neve korábban a világsajtót is bejárta. Brooke Greenberg ugyanis különös betegsége miatt egész életét egy kisbaba testében töltötte – írta a hir24.hu.

Brooke kis súllyal, de nem életveszélyes állapotban született 1993-ban, a vártnál négy héttel korábban, és akkor még az orvosok is biztosak voltak benne, hogy a kislánynak a császármetszés során kimozdult csípője lesz az egyetlen problémája. Csakhogy Brooke később bebizonyította, hogy tévednek.

A kislány ugyanis néhány év múlva azzal vált világszerte ismertté, hogy látszólag minden magyarázat nélkül nem öregszik. „Folyton azt kérdezik tőlem, hány éves a kislány. Amikor azt válaszolom 16, azt gondolják, hogy úgy értem, 16 hónapos” - mesélte az édesanyja a CBS csatornának.

Brooke születése után néhány évvel, az akkor már háromgyerekes szüleinek nyilvánvalóvá vált, hogy a lányuk nem fejlődik. Az orvosai genetikai betegségre gyanakodtak, ám a tesztek negatívak voltak. Tehetetlenül álltak az eset előtt, fogalmuk sem volt, mivel állnak szemben. Legfőképp azért, mert hasonló betegségben – az úgynevezett X-szindrómában - csak egy maroknyian szenvednek szerte a világon.

https://www.youtube.com/watch?v=EhzlHFymI7M&feature=player_embedded

Brooke fejlődése szülei szerint 5 éves korában állt le teljesen – addig, ha nagyon lassan is, de egy két dologban fejlődött – onnantól kezdve viszont nem. Ráadásul folyamatosan romlott az egészségi állapota: állandó gyomorpanaszok kínozták, légzési nehézsége volt és rohamok gyötörték. Az orvosok végső kétségbeesésükben megvizsgálták a lány DNS-et és kiderítették, hogy az öregedésért felelős hibás gén miatt beteg.

Az édesapa, Howard Greenberg az állandó kihívások ellenére is csodagyereknek tartotta kislányát, az NBC-nek egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy Brooke az örök fiatalság forrása. Épp ezért ajánlották fel lányuk DNS-mintáját a New York-i Mount Sinai Medical Centernek, hogy a szakemberek Brooke segítségével rálelhessenek az örök élet forrására.

A 20 éves lány október 24-én halt meg, a marylandi Pikesville-ben temetik.

Kimaradt?