Márton Árpád replikázott a székelyeket feljelentő képviselőnek

Politikai nyilatkozatban nehezményezte Márton Árpád Kovászna megyei RMDSZ-es képviselő kedden Bogdan Diaconu szociáldemokrata képviselőtársa nyilatkozatait, aki a Székelyek Nagy Menetelését szélsőségesnek és alkotmányellenesnek minősítette.

Mint ismert, a román politikus az ügyészségen is feljelentette a felvonulás szervezőit, akiket államellenes cselekedetekkel és alkotmányszegéssel vádolt. Többek között az alaptörvény 30. cikkelyére hivatkozott, amely tiltja a nemzet gyalázását.

„Valószínűleg nem volt ideje részleteiben elolvasni ezt a paragrafust, úgy ahogyan nem volt ideje tanulmányoznia a 29-es cikkelyt sem, amelynek értelmében az államnak biztosítania kell a felekezeti autonómiát. Nem olvasta a 32. cikkelyt, amely előírja az egyetemi autonómiát, illetve 120. cikkelyt, amely a helyi autonómiát, azaz a területi autonómia egyik formáját garantálja” – replikázott Márton Árpád.

Szerinte Diaconu a Gyulafehérvári Nyilatkozat harmadik pontja első bekezdésének tartalmával sincs tisztában, amely kimondja, hogy biztosítani kell „a teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő nép számára. Minden nép saját kebeléből való egyének által saját nyelvén fog élni a közoktatással, közigazgatással és igazságszolgáltatással (…).”

A háromszéki politikus a Román Értelmező Szótárból idézve felolvasta az autonómia és a szélsőséges szavak jelentését. Megjegyezte, hogy „nagy a valószínűséggel az említett román képviselő nincs tudatában annak sem, hogy az Európai Unió tagállamaiban jól működő autonómiaformák léteznek, és némelyik közülük területi alapú”. A Székelyek Nagy Menetéléséről elmondta: „Mi, akik ott voltunk az eseményen, tudjuk, hogy hány ember volt jelen, és úgy véljük, hogy legalább 120 ezren voltunk, annak ellenére, hogy a bukaresti sajtóorgánumok 15 ezer résztvevővel számoltak annak érdekében, hogy kicsinyítsék eseményünk jelentőségét”.

Márton Árpád napirend előtti hozzászólásában emlékeztetett arra, hogy míg az ilyen jellegű megmozdulások során az országban többnyire agresszív és feszült pillanatok is voltak, amikor demonstrálók összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, a Székelyföldi Nagy Menetelés csendesen és békésen zajlott.

A képviselő kifejtette, hogy a tüntetőket nem lehet szélsőségeseknek nevezni, hiszen még a forgalmat sem állították le, és nem válaszoltak az elhaladó sofőrök provokációira. „Azok számára pedig, akik nem olvasták sem a Gyulafehérvári Nyilatkozatot, sem Románia Alkotmányát és az értelmező szótárt sem, románul írták fel tábláikra: „Székelyföld létezik, és Romániában van! Románia a mi hazánk is, a székelyeké! Azt akarjuk, hogy: - a magyar hivatalos nyelv legyen a román mellett, - Hargita, Kovászna és Maros együtt legyen, - Használhassuk szimbólumaikat! Autonómiát akarunk, nem függetlenséget! Az autonómia nem függetlenséget jelent, hanem hatékonyságot! – Mi nem akarunk többet, csak ennyit” – zárta politikai nyilatkozatát Márton Árpád. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?