Autonómia-konferenciát szervez a háromszéki EMNT

A Székelyek Nagy Menetelése folytatásaként román-magyar részvételű autonómia témájú konferenciát szervez az Erdélyi Nemzeti Tanács. Sánta Imre, az EMNT háromszéki elnöke keddi sajtótájékoztatóján kifejtette: fontosnak tartják, hogy a vasárnapi menetelés után létrejöjjön egy román-magyar párbeszéd, ezért november 16-án, Sepsiszentgyörgyön szakmai vitát szerveznek „mérsékelten gondolkodó román értelmiségiek” és magyar szakemberek és politikusok részvételével.

A lelkész-politikus szerint konferencia meghívottjai beszélnek az autonómiatörekvések románok általi megítéléséről, illetve az autonómia és a nacionalizmus viszonyáról. Egyelőre zajlik a meghívottakkal való egyeztetés, de hamarosan nyilvánosságra hozzák a felszólalók névsorát, illetve a helyszínét is. Az EMNT tervei szerint a rendezvény nyitott lesz minden érdeklődő számára, azért ehhez megfelelő termet keresnek.

A székelyek menetelése utáni párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Benedek Erika az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke is, aki szerint a vasárnapi megmozdulást követően bebizonyosodott, hogy az autonómiával nem csak a politikai szervezetek foglalkoznak, hanem a közösség is ezt akarja. „Bukarestnek be kell látnia, hogy az autonómia ügyében folytatott párbeszéd elmulasztása társadalmi instabilitáshoz vezet” – fejtette ki Benedek Erika. Az EMNP háromszéki elnöke kiemelte, hogy szokatlan, ám példás pártok feletti összefogás alakult ki a vasárnapi Székelyek Nagy Menetelése kapcsán, amit meglátása szerint minden nemzeti ügyben folytatni kell.

Kimaradt?