Nincs pénz a lupényi hegyimentők bérére

Szeptember közepétől szünetel az állandó hegyimentő-szolgálat a Sztrázsa üdülőtelepen – tájékoztatott a Nyugati Jelen. Ez nem az első ilyen eset, a lupényi önkormányzat hónapok óta halogatja a hegyimentők bérének kifizetését, ezért ők önkéntes alapon teljesítenek szolgálatot hétvégeken, illetve sürgősségi esetekben. A helyzetről a hét végén számolt be a Hunyad megyei tanácsülésen a lupényi hegyimentők képviselője.

A Nyugati Jelen szerint a Zsil-völgyi üdülőtelepen 30 éves múltja van az állandó jellegű mentőszolgálatnak, az utóbbi években azonban gyakran akadozik a rendszer, mivel a lupényi önkormányzat nem hajlandó stabil bért biztosítani a szükségletek függvényében a 4–16 fő között mozgó mentőcsapatnak. Legutóbb 2011-ben a mentőknek pénzhiány miatt fel kellett mondaniuk az állandó szolgálatot. A lupényi önkormányzat mulasztása annál inkább zavaró, mivel a sztrázsai üdülőtelep jelentős hasznot hoz a városnak – fogalmaz a lap.

A megyei tanácsülésen történt helyzetismertetés nyomán Mircea Moloţ tanácselnök megengedhetetlennek nevezte a jelenlegi helyzetet, és ígéretet tett, hogy rövid időn belül orvosolja azt. Ígérete szerint „ha a polgármesterrel történő tárgyalások nem hoznak megoldást, akkor átcsoportosítjuk a megyei szinten fenntartott hegyimentő csapatot úgy, hogy a Sztrázsán is állandó szolgálatot teljesíthessenek” – fogalmazott, majd leszögezte, nem lehet karba tett kézzel elvárni, hogy a megye legforgalmasabb téli üdülője a síszezon idejére hegyi mentők nélkül maradjon.

Kimaradt?