Magyar "PET-palack maffiózók" tarolnak Németországban

Magyarországon egy titkos palackgyárban tömegesen állítanak elő hamisított vonalkóddal ellátott műanyag palackokat, amelyekkel müncheni szupermarketek üvegvisszaváltó automatáit etetik a magyar PET-palack maffiózók – írta egy müncheni lap.

A bűnözők valószínűleg több tízezer eurót zsákmányoltak, mire kiderült a csalás. Egy magyar férfit október közepén őrizetbe vettek, de egyelőre nem tett vallomást. Az ügyészség szerint szervezetten és jelentős értékre elkövetett csalásról van szó – tette hozzá az Abendzeitung.

A müncheni rendőrség sajtóosztályán keddre ígértek felvilágosítást az ügyben. Az érintett bolthálózatokat üzemeltető cégeknél megerősítették a lap beszámolóját, de részleteket a rendőrségi eljárásra hivatkozva nem közöltek.

A 2005-ben bevezetett kötelező betétdíjrendszer működtetését összehangoló társaság, a Deutsche Pfandsystem GmbH (DPG) egyik szóvivője az MTI-nek azt mondta, az ügyről a sajtóból értesültek, és szakértőik kapcsolatba léptek a rendőrséggel. Mintákat még nem kaptak a hamisítványokból, ezért még nem tudják, hogy a csalók milyen minőségű munkát végeztek.

Hamis címkével kezdettől fogva gyakran próbálkoznak, de a vonalkód-leolvasó készülékkel felszerelt visszaváltó-automaták rögtön kiszűrik ezeket, és a csalók eddig nem is okoztak jelentős kárt. Nagyobb mennyiségű hamis palack inkább a kisebb boltokból kerül a rendszerbe, amelyek a csekély italforgalom miatt nem üzemeltetnek üvegvisszaváltó automatát.

A csalás így csak később derül ki, a palackok feldolgozását megelőző ellenőrzésnél, amikor már régen kifizették a darabonkénti 25 centes betéti díjat.

A DPG azonban minden ilyen esetről tájékoztatja a kereskedőket, figyelmezteti őket a veszélyre és tanácsokat ad a károk megelőzésére. Például fokozott körültekintést javasol azokra az esetekre, amikor valaki egyszerre 50-100 palackot akar visszaváltani, és részletesen tájékoztat arról, hogy miként lehet felismerni a hamis címkéket – mondta a nonprofit kft. szóvivője.

Kimaradt?