Izsák: a menetelés után valami megváltozott

Százötven ezer ember vett részt a székelyek menetelésén – jelentette ki hétfőn Izsák Balázs. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján értékelte ki a vasárnapi demonstrációt, megköszönte a résztvevőknek a támogatást, illetve a partnerszervezeteknek a szervezési munkát

„Célunk az összefüggő menetoszlop kialakítása volt Kökös és Bereck között. Ezt megvalósítottuk” – fogalmazott Izsák. Hozzátette, az útvonal két helyszínén megszakadt az élőlánc, míg máshol tömöttebb volt. „Egyértelmű, hogy a menetelés sikeres volt és hogy ezt március 10-én, Marosvásárhelyen alapoztuk meg. Persze nem elhanyagolandó az a tíz évre visszatekintő munka sem, amelyet korábban Csapó József, illetve Fodor Imre végzett” – hangsúlyozta.

Izsák elmondta, megismétlik a kormányhoz intézett kérést, hogy tárgyalhassanak a székely autonómiáról. Mint mondta, az SZNT-nek tíz év alatt nem sikerült elérni az autonómiát, „de nem is gondolta senki, hogy a tíz alatt megvalósítható”, viszont sikerült közelebb érni az önrendelkezéshez: megkerülhetetlenné vált a román és magyar politikusok számára a kérdés, megteremtették az autonómiatörekvés mozgalmi hátterét, tömegbázisát a Székelyföldön” – szögezte le.

„Október 27-e óta megváltozott valami, mert most már nem mondhatja Bukarest, hogy a székely autonómiatörekvés csak néhány politikus álma. Ehhez kell viszonyulnia mindnekinek. Megváltozott a világ bennünk is. Ha vannak is kételkedő hangok, akik kudarcot emlegettek, a közösség önbizalma megerősödött, és elérkezett az idő a fellépésre, az erők, az erkölcsi kapacitás mozgósítására” – mondta az SZNT vezetője, hozzátéve, hogy ez a küzdelem erőszakmentes marad.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?