Antonescu a menetelésről: elfogadhatatlan egy enklávé létrehozása

Elfogadhatatlan egy székelyföldi enklávé létrehozása Románia területén - jelentette ki Crin Antonescu, a Székelyek nagy menetelése elnevezésű megmozdulás kapcsán. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét az Agerpres hírügynökség idézte vasárnap.

A Focșani-ban tartózkodó politikus újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a tüntetést bölcsen, de határozottan kell kezelniük a hatóságoknak. Hangsúlyozta, hogy Románia "egységes állam". Hangsúlyozta, hogy Románia "egységes állam", és a román hatóságok elsődleges kötelessége megvédeni ezt az egységet, valamint az államiságot, függetlenül attól, hogy éppen ki kormányoz, vagy ki az államfő - tette hozzá.

A liberális politikus emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hetekben állást foglalt a rendőrség központosított irányításának megszüntetése ellen. A kormány decentralizációs tervei között ugyanis felmerült, hogy a rendőrség is kerüljön át önkormányzati hatáskörbe. "Lehet, most egyesek világosabban megértik, miért ellenezte a liberális párt a rendőrség decentralizációját" - mondta Antonescu. 

A PNL elnöke a héten egy televíziós műsorban is kijelentette, hogy a rendőrség decentralizációja az állam egységét veszélyeztetné.

Kimaradt?