Tesztelje az agyát 30 másodperc alatt: melyik féltekét használja?

Egy harminc másodperces teszt segítségével bárki felmérheti, a jobb-vagy a bal agyféltekéjét használja gyakrabban – számolt be a hvg.hu pénteken.

A modern agykutatás kezdetén nyilvánvalóvá vált, hogy a két agyfélteke különböző funkciókra specializálódott. Ahogy dr. Valló Ágnes pszichoszomatikus belgyógyász összegzi honlapján: a bal félteke irányítja a beszédkészséget, a logikai, matematikai funkciókat, míg a jobb félteke az érzelmek, művész-kreatív készségek székhelye.

Ezért korábban úgy vélték, hogy a férfiak elsősorban a bal féltekéjüket használják, a nők pedig inkább a jobbat. A későbbi kutatások azonban ezt az elképzelést nem támasztották alá. A modern vizsgálómódszerek - pl. a mágneses rezonancia (MRI) vagy a pozitron emissziós tomográfia (PET) segítségével egyre több agyfunkció "székhelyét" sikerült azonosítani. Kiderült például, hogy a férfiaknál igen fejlett vizuális, térbeli képességek központja a jobb félteke homloklebenyében található.

A jobb agyféltekéhez köthetők a vizuális készségek, a térérzékelés, az érzelmek, a művészi készségek, az analógiás gondolkodás, a képzelet, az elvont gondolatok, eszmék, illetve az átfogó, globális látásmód. Ezzel szemben a bal agyféltekéhez a verbális készségek, a nyelvi képességek, a matematika, a logika, az ok-okozati összefüggések, az elemzés, következtetés, és a gyakorlatiasság köthetők.

A teszt letölthető itt.

Kimaradt?