Az amerikaiak több mint fele támogatja a füvezést

A Gallup felmérése szerint az amerikaiak többsége legalizálná a marihuánát. Az Independent azt írja, ez a melegházasság elfogadásához hasonló kulturális attitűdbeli váltást jelezhet, hiszen ahhoz képest, hogy csak pár év telt el azóta, hogy Colorado és Washington államokban először legalizálták a füvet, a felmérés rövid távon is jelentős növekedést mutat azoknak a számában, akik támogatják a legalizációt.

A Gallup először 1969-ben - a hippimozgalom csúcsán - készített felmérést a kérdésben: akkor 12 százalék támogatta a füvezést. 2011-ben ez az arány 50 százalékra nőtt, idén viszont 58-ra, ami azt jelenti, hogy a többségi társadalom elfogadóvá vált tudatmódosító szerrel kapcsolatban.

A már 14 államban legális melegházassághoz hasonlóan a fű legalizálásának kérdése egyre több államban került elő: Californiában például épp azt tervezik, hogy jövőre népszavazást tartanak róla. A felmérés szerint a legtöbb támogatót a fiatalok és a politikailag magukat függetlennek vallók közt találni. A pozitív válaszok egy részéért valószínűleg a személyes tapasztalatok felelnek - hiszen 38 százalék mondta azt, hogy füvezett már -, de az is biztos, hogy egyre többen támogatják a legalizációt az marihuána orvosi célú felhasználása miatt.

 

Kimaradt?