Borbély: közelíteni kell egymáshoz a magyar és a román közösséget

A 75 éve elhunyt városépítő polgármester, Bernády György tiszteletére szervezett Bernády Napok fontosságáról, a Tarom légitársaság belföldi járatainak a felfüggesztéséről, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) meghirdetett tanári állásainak helyzetéről, az aktuális környezetvédelmi törvényt szigorító törvénytervezetről, valamint a kormány decentralizációs terveiről tartott sajtótájékoztatót Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen, a Bernády Házban.

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztató elején kiemelte, hogy a Bernády Napok keretében csütörtök délután 17 órától a 100 éves Kultúrpalota Kistermében bemutatják a Megyei Múzeum és a Bernády Alapítvány közös kiadásában megjelent Marosvásárhelyi Kultúrpalota 1908 – 1913 album román változatát. „Nem véletlen, hogy román nyelven is megjelenik a könyv. Szeretnénk, ha a román közösség is megismerné és elismerné, hogy az amit Bernády György megálmodott és megépített legfontosabb épített örökségeink közé tartozik. Marosvásárhely legreprezentatívabb épületei az ő idejében épültek, és neki köszönhetően lett egy kis poros városból egy modern, fejlett város. Érdemeit ebben a városban mindenki el kell ismerje, még akkor is ha ezek az épületek akkor épültek amikor Marosvásárhely még nem tartozott Romániához” – fogalmazott Borbély László.

Kifejtette, a jövőben többet kellene tenni annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi román és magyar közösség közelebb kerüljön egymáshoz, és ne éljen két párhuzamos társadalom a városban. „Ezért felhívást intézek a megyei és a városi tanácshoz, és arra kérem őket, hogy ne csak akkor legyenek hasonló események, amelyek valóban közelítik egymáshoz a két közösséget, amikor a Kultúrpalota évfordulóját ünnepeljük, hanem jöjjenek ők is kezdeményezésekkel” - hangsúlyozta Borbély.

A Bukarestből Szebenbe, Szucsávába és Marosvásárhelyre tartó Tarom-járatok megszüntetése kapcsán elmondta: a légitársaságnál vezetőségváltás is volt, és reméli, most már idő kérdése és belátják: ahelyett, hogy járatokat szüntetnének meg, napi járatokat kellene indítaniuk, amelyeket akár Nagyváraddal is össze tudnának kötni, és ez költségmegtakarítást jelentene számukra is.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) mostani helyzetére is kitérve, Borbély kifejtette: a politikum nem szól bele az adminisztratív döntésekbe, de amikor a törvény mellőzéséről van szó, nem maradhatnak távol. „Ami most végre pozitívum a sok negatívum után: a szenátus végre jóváhagyta, hogy külön jelenjenek meg a román és a magyar felvételi helyek, december végéig. Ez most mindannyiunk felelőssége lesz, de elképzelhető, hogy nem sikerül betölteni az összes helyet. A kérésem az, hogy a MOGYE vezetősége üljön le tárgyalni a magyar tanárokkal, mert ha nem tartják be a törvényt és nem adják meg a lehetőséget, hogy létrejöjjenek a külön magyar csoportok, mindenki veszíteni fog és az egyetem nem lesz akkreditálva” – fogalmazott a politikus.

A kormány decentralizációs tervéről Borbély László elmondta: szerinte ez a legfontosabb törvénytervezete a román kormánynak az elmúlt 10 évben, ha olyan formában fogadják el, amelyet az RMDSZ is támogatni tud. „Mi több intézményt is szerettünk volna decentralizálni, köztük a kataszteri hivatalt, a levéltárakat, de egyelőre ennyit lehet. Azzal viszont nem értünk egyet, hogy a megyei tanács elnöke, illetve a polgármester javasoljon megyei tanács alelnököt, valamint alpolgármestert. Azokban a megyékben, amelyekben vegyes a megyei tanácsok összetétele, politikai tárgyalásokra van szükség, különben értékes helyeket veszítünk el” - fejtette ki Borbély László. 

Kimaradt?