Diszkrimináció miatt marasztalták el a Maros megyei tanfelügyelőséget

Elmarasztalta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Maros megyei tanfelügyelőséget amiatt, hogy kizárólag román nyelven kommunikál és közli a közérdekű információkat - közölte csütörtökön Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke.

A tanfelügyelőséget a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) jelentette fel amiatt, hogy az intézmény homlokzatán csak románul szerepel az intézmény neve, az épületben kizárólag román nyelven teszik közzé a közérdekű információkat, és a tanfelügyelőség honlapja is egynyelvű. Asztalos szerint a diszkriminációellenes tanács megállapította, hogy az állami intézmény ezáltal diszkriminálja a magyar nemzetiségűeket, és három hónapos határidőt adott arra, hogy pótolják a szóvá tett hiányosságokat.

A CEMO júniusban több marosvásárhelyi tanintézetet és a megyei tanfelügyelőséget is feljelenti az diszkriminációellenes tanácsnál. A jogvédelmi szervezet vezetői azért döntöttek e lépés mellett, mert szerintük az óvodákban és az iskolákban az intézményvezetők a városháza és a tanfelügyelőség hallgatólagos belegyezésével semmibe veszik, vagy csak részlegesen tartják be a kétnyelvűségre vonatkozó előírásokat.

Kimaradt?