Több ezer háromszékinek nincs érvényes személyi igazolványa

Akiknek lejáróban a személyi igazolványa, már hat hónappal a határidő előtt igényelheti megújítását, de legkésőbb 15 nappal a határidő előtt köteles ezt megtenni – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Kovászna megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság vezetője annak kapcsán, hogy az intézmény adatai szerint jelenleg 5700 háromszékinek nincs érvényes személyi igazolványa.

Oláh-Badi Csaba szerint az új megoldás előnye, hogy amíg az új okmány elkészül, a még érvényes régit használhatják, tájékoztatott az igazgató. Felhívja a figyelmet, hogy egy új személyi igazolvány kiállítása 12 lejbe kerül, a sepsiszentgyörgyi és környékbeli lakosoknak a városháza kasszájába kell befizetniük az illetéket, mert a lakosság-nyilvántartónak nincs elég alkalmazottja, hogy ezt tevékenységet is ellássa. A kérés formanyomtatványa letölthető az intézmény honlapjáról, ahol más információk is megtalálhatók.

Az igazgató tájékoztatása szerint 4652 olyan háromszékiről tudnak, akinek már több mint egy éve, de esetenként már 20 éve lejárt a személyazonossági igazolványa, és nem újította fel.

Mint mondta, ezekben az esetekben a rendőrség segítségét kérik, akik évente kimennek az illető legutóbbi címére, és szóba állnak a szomszédokkal. Ezek során 1477 háromszékiről derült ki, hogy külföldre költözött, megtartotta ugyan állampolgárságát, de évek óta nem újította fel személyi igazolványát, emellett 2240 olyan személyről tudnak, aki más megyébe költözött, vagy börtönbe van zárva, de elmulasztotta felújítani dokumentumát.

Ugyanakkor több száz háromszéki fiatal mulasztotta el a személyazonossági igazolványa kiváltását. A 14. életévüket betöltött fiatalok 15 napon belül kötelesek kérvényezni személyi igazolványuk kiadását. A törvény értelmében büntetendő, ha 14 év után nem igényel a szülő gyerekének személyigazolványt. Háromszéken 1052 fiatalról tudnak, aki több mint egy éve betöltötte a 14. évét, de nem igényelte a személyi igazolványát. Az is büntethető, aki nem cseréli ki a lejárt dokumentumot.

 

Kimaradt?