Paramilitáris táborba vár jelentkezőket egy román anarchista

Paramilitáris táborba várja a verespataki aranybánya megnyitását és a palagáz-kitermelés ellenzőit egy anarchista román blogger, aki már korábban ismertté vált szélsőséges bejegyzéseiről és megnyilvánulásairól.

Mircea Giurgea egyik legutóbbi írásában kifejti: a harcászati kiképzőtábort válaszként hozza létre Radu Stroe belügyminiszter bejelentésére, miszerint a hatóságok keményen fellépnek a Verespatakra tervezett bányanyitás elleni tüntetőkkel szemben, ha nem tartják be a törvényt. „Megverik a tüntetőket és korlátozzák a gyülekezési jogot? Tanulj meg védekezni! Nem akartam, hogy ide jussunk, de a hatalom túllépett minden határt” – indokolja Giurgea, hogy miért van szükség paramilitáris tábor létrehozására.

Tájékoztatása szerint a harcászati kiképzés helyszíne Mócföld, „valahol Gyulafehérvár mellett”, időpontja pedig november 8-10-e. A jelentkezők a városi gerillaharc fortélyait sajátítják el, a gyakorlatok éles tölténnyel, AKM típusú géppisztollyal zajlanak.

Mircea Giurgea már korábban bejelentette, hogy létrehozta a kegyetlenségéről ismert egykori román fejedelemről, Vlad Țepesről elnevezett katonai brigádot, amely „megvédi Romániát a tolvajoktól”. Legutóbb azzal keltett feltűnést, hogy augusztusban a Nașul TV- stúdiójában, élő adásban elővett és az asztalra helyezett egy kést. „Ez a megoldás a jelenlegi politikai osztály leváltására” – fűzte hozzá. Gesztusa láttán a televízió egyik meghívottja felháborodottan elhagyta a stúdiót.

https://www.youtube.com/watch?v=NwRSqmoa0yY&feature=player_embedded

A történtek után dcnews.ro portál megkereste a Román Hírszerző Szolgálatot és a rendőrséget is, azzal a kérdéssel, hogy meddig tolerálják Giurgea megnyilvánulásait. Azt a választ kapták a két intézménytől, hogy az eset nem tartozik a hatáskörükbe.

Kimaradt?