Hibásan festették fel a trikolórt az Azomureș kéményére

Fordított sorrendben festették fel a trikolórt a marosvásárhelyi vegyipari kombinát kéményére a kozpont.ro szerint.

Nemrégiben került fel a festék az Azomureș vegyipari kombinát három hatalmas kéménye közül a középsőre, ám a színek fordított sorrendben állnak: alul kék, rajta sárga, felül piros.

A portál utána nézett, Románia Alkotmánya 12. cikkelyének első bekezdése és a 75/1994-es számú törvény értelmében az ország zászlajának a színei: kék, sárga, piros, ebben a sorrendben, és ha vízszintesen jelenítik meg azt, akkor is a fentről lefele haladó kék, sárga, piros a követendő sorrend. A vegy­ipari kombináton viszont fordítva van ez.

Szekeres István Attila heraldikus, címergrafikus, történész megerősítette, hogy a lobogó színeinek sorrendjét mindig a zászlórúdtól nézve jelenítik meg, azaz a helyes sorrend: kék, sárga, piros. És vízszintesen festve is kötelezően ezt a sémát követi, azaz fentről lefele: kék, sárga, piros.

Az üzem részéről Ovidiu Maior, a kombinát sajtószóvivője többszöri kérésre sem válaszolt a kozpont.ro munkatársainak a hiba eredetére, sem az általa kért írásos formában, sem telefonon.

Bár tavaly márciusban az Ameropa Holding svájci óriáscég átvette az Azomureș többségi részvénycsomagját, azaz 75,87 százalékát az azt korábban birtokló török cégtől, és ugyanaz év május-júniusában nyilvános akción vásárolta fel a marosvásárhelyi üzem maradék részvényeit, így a svájciak a kombinát közel 97 százalékát birtokolják, mégis most Románia zászlaját festették a kéményre - hibásan.

 

Kimaradt?