Piroslámpás házakat akar Nápoly polgármestere - az érsek nem ért egyet

Dagad a vita a nápolyi polgármester javasolta piros lámpás házak kialakításáról, amelyre a dél-olasz város érseke homíliájában mondott nemet.

piroslampas

„Megértem, hogy más konkrét javaslat hiányában muszáj hatásvadász bejelentéssel megtölteni a sajtót, mégsem hiszem, hogy ez lenne a legsürgetőbb a Nápolyban megoldandó problémák közül” – hangoztatta a szombati misén mondott beszédében Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek.

piroslampas polgarmester

Sepe szavai Luigi de Magistris polgármesternek, az Értékek Olaszországa (IdV) politikusának szóltak, aki a szerinte Nápolyban egyre erősödő prostitúció szabályozására és megfékezésére piros lámpás házak vagy a prostitúcióra kijelölt kerület létesítését kezdeményezte Amszterdam példájára. „Talán így sikerülhet megszabadítani a prostituáltakat a szervezett bűnözés ellenőrzése alól” – hangoztatta de Magistris.

„Nemet mondunk az emberi húst áruló gettókra. Amíg a nápolyi fiataloknak nincsen munkájuk, nem a prostitúció, az élettársi kapcsolat és a biológiai testamentum a legfontosabb” – utalt Sepe a Nápolyt májustól vezető de Magistris javaslataira. 

piroslampas emeletes

De Magistris közleményben utasította el az érseknek „a város vezetésével szembeni politikai támadását”. A magát „sértve érző” polgármester hangsúlyozta, jobb lenne, ha Sepe a piros lámpás házak helyett más épületekkel törődne. A politikus arra az ügyészi vizsgálatra utalt, amely szerint a bíboros, aki 2001–2006 között a hitterjesztési Propaganda Fide kongregáció prefektusa volt, korrupcióval újítatta fel a jezsuiták római palotáit.

piroslampas sepe

A vitában vasárnap felszólalt a l'Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja, amely szerint de Magistris „támadó sértettsége” annak a jele, hogy csatát vesztett Sepével szemben.

Szenzációhajhásznak nevezte de Magistris ötletét Lidia Ravera olasz feminista írónő is, aki szerint Nápolyban a prostitúció problémakörének előtérbe állítása előtt a szemetet kell elszállítani az utcákról, és javítani kell a szolgáltatásokat, az életminőséget, valamint a közlekedést.

Kimaradt?