Árak függvényében állítják össze a támogatott gyógyszerek listáját?

Át kellene gondolni az gyógyszerek ártámogatási módját, hiszen vannak olyan orvosságok, amelyek nem olyan drágák ahhoz, hogy a biztosítási alapból támogassák annak megvásárlását - mondta szerdán Vasile Cepoi miniszterelnöki tanácsos.

Tavaly körülbelül 8,4 millió személynek állítottak ki kedvezményes receptet. Ez azt jelenti, hogy az Egészségbiztosító Pénztár páciensenként havonta 50 lejt fizetett. Mintegy kétmillió személy havi gyógyszerköltsége meghaladja a 200 lejt. Ők átlagban havonta 50 lejnél kevesebb támogatásban részesülnek, tehát újra kell gondolni az ártámogatási módszert. Vasile Cepoi kifejtette: az egészségügy egyik legnagyobb problémáját az egyre növekvő kiadások jelentik.

Adrian Pană egészségügyi államtitkár szerint ugyanakkor meg kell jelennie az ártámogatott gyógyszerek jegyzékén egy olyan orvosságnak, ami - bár nagyon drága -, életeket ment. Hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy milyen hatása, és milyen mellékhatása van a gyógyszernek.

Az államtitkár azt mondta, az ártámogatott gyógyszerek listája a Nemzetközi Valutaalap kérésének megfelelően úgy készül el, hogy azt jövő év január elsejétől alkalmazni lehessen.

Kimaradt?