Valós decentralizációt kért Markó Béla Temesváron

Az RMDSZ álláspontja szerint az államigazgatás decentralizációját célzó folyamat nyomán minden olyan állami intézménynek, amely valamilyen adminisztrációs feladatkört lát el, a megyei, illetve a helyi önkormányzatok hatáskörébe kell kerülnie, az állam hatáskörében csupán a felügyeleti jogkörrel rendelkező intézménynek kell maradniuk – jelentette ki Markó Béla szenátor szerdán, Temesváron tartott sajtótájékoztatóján.

Az RMDSZ volt elnöke Molnár Zsolt Temes megyei képviselővel, valamint Halász Ferenccel, a Temes megyei RMDSZ elnökével tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen október 23-a jelentőségéről, valamint az erdélyi magyarságot érintő időszerű politikai kérdésekről beszélt. Markó Béla úgy értékelte, a decentralizációs törvény a jelenlegi kormány másféléves tevékenységének valójában első fontos tervezete, amely – bár korántsem irányoz elő olyan széleskörű decentralizációt, mint amilyet az RMDSZ szorgalmaz – összességében fontos lépésként értékelhető.

Az RMDSZ volt elnöke kifejtette, elégedetlen a kormány és a parlament másféléves tevékenységével, ez utóbbi a jelenleg érvényben lévő választási törvény következtében ugyanis túlméretezetté, nehézkessé, következésképpen alacsony hatásfokúvá vált. Ezért, álláspontja szerint a kormánynak mihamarabb egy új választási törvényt kellene kidolgoznia, amely a jövőre nézve egy sokkal kisebb létszámú, hatékonyabb és áttekinthetőbb parlamentet eredményezhetne. Markó Béla szerint valójában vissza kellene térni az előző, megyei listás rendszert előíró korábbi törvényhez, amely a jelenleginél arányosabb, átláthatóbb törvényhozást biztosított.

Az ország regionalizációját érintő kérdésre válaszolva leszögezte, az RMDSZ a jelenlegi túlbürokratizált adminisztráció leegyszerűsítését szorgalmazza, és nem támogatja egy újabb adminisztrációs szint létrehozását, ami csupán tovább növelné a bürokráciát. Különösen nem ért egyet azzal, hogy az eredetileg is mesterségesen létrehozott gazdasági fejlesztési régiókat adminisztrációs jogkörrel ruházzák fel, ez ugyanis azt eredményezné, hogy a magyar vezetésű megyékben a magyar közösséget megfosztanák a döntéshozás lehetőségétől. – Az RMDSZ sem az elvvel, sem a konkrét javaslattal nem ért egyet – szögezte le a szenátor.

Temesvári látogatása során Markó Béla megbeszélést folytatott az RMDSZ Temes megyei szervezetének vezetőivel, valamint magyar oktatási szakemberekkel, majd részt vett és beszédet mondott Kós Károly emlékplakettjének felavatási ünnepségén a temesvári evangélikus templomban.     

Kimaradt?