Velencei Bizottság: bíróság döntsön az államfő felfüggesztéséről

Nem a parlamentnek, hanem az igazságszolgáltatásnak kellene döntenie az államfő felfüggesztéséről – jelentette ki a Mediafaxnak a Velencei Bizottság elnöke.

Gianni Buquicchiót a módosított román alkotmány tervezetéről kérdezte a hírügynökség. Az Európa Tanács (ET) független alkotmányjogászokból álló tanácsadó testületének elnöke azt mondta, a módosított alaptörvény nem szabályozza megfelelően az államfő tisztségéből történő felfüggesztését.

„Ha már alkotmányba kerül az államfő felfüggesztésének lehetősége – ilyen lehetőség sok országban nincs is –, akkor külön kell választani az elnök politikai és jogi felelősségét. Politikai értelemben az államfő csak a választók előtt felel, ezért felfüggesztésének csakis jogi alapja lehet” – magyarázta a neves alkotmányjogász.

Mint ismert, a parlament illetékes szakbizottsága korábban már elfogadta a módosított alkotmány szövegtervezetét. Az alkotmánymódosítás azonban időközben leállt, mert kétségessé vált az alaptörvény referendum útján történő elfogadtatása. További egy évig ugyanis a választók legkevesebb felének plusz egy főnek meg kell jelennie az urnáknál ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.

Az államfőt a módosított alkotmány tervezete szerint is a parlament függesztheti fel tisztségéből.

Kimaradt?