Száz hektáros pihenőhelyet létesítenek a vargyasi bánya helyébe

Tizenötmillió lejből újíthatják fel a vargyasi volt külszíni bánya területét, tájékoztatott a 3szek.ro kedden. Az 1999 márciusáig kiaknázott, majdnem százhektáros telkek leginkább kihasznált részeire termőföldet hordanak, három kisebb méretű tavat és azok környékét rendezik, szabályozzák, és a Vargyas patakába vezetik a Vaspataka vizét, majd az oda vezető utat is felújítják.

„Ez a terület jóformán kihasználatlanul állt, tulajdonosainak nem hajtott semmi hasznot, ezért azt is mondhatom, száz hektárral bővül a vargyasiak vagyona – nyilatkozta Ilkei Ferenc polgármester, aki  örvendetesnek tartja, hogy Vargyas azon kevés települések közé került, amelyeknek jóváhagyták a bányabezárást. A dokumentáció elkészítését nehezítette, hogy az urbanisztikai engedély megszerzéséhez mellékelni kellett a tulajdonosok beleegyezését is. Előkerült azonban egy 1994-ben keltezett okirat, melyet a megyei tanács illetékesei elfogadtak, így nem kellett a száznál több tulajdonost, illetve azok örököseit végigjárni a jóváhagyásokért. Ilkei szerint az önkormányzat is jól jár, mivel a három, összesen mintegy 5,4 hektárt kitevő tó neki marad, s ha ezt erdősorral veszik körül, padokat helyeznek ki, kellemes pihenőhellyé válhat.

A terveket elkészítő Corneliu Florin Amariei úgy nyilatkozott, az előkészítés minden szakaszát végigjárták, a vargyasi beruházás a fontossági lajstrom elején áll, amint a kormány engedélyezi a kifizetések elkezdését, indulhat a munka. Szerinte legkésőbb 2014 első negyedévében kezdődhet a kivitelezés.

A bányabezáróknak nem lesz könnyű dolguk: több, veszélyesen megroggyant épületet kell lebontani, az ipari hulladéktól meg kell tisztítani a területet, a földcsuszamlást is meg kell előzni – mint mondták, annak idején, a bányászás megkezdésekor és a meddő elhelyezésénél nem mindig vették figyelembe a terület sajátosságait, ráadásul a kitermelés felhagyása óta csak romlott a helyzet.

Kimaradt?