Ortodox templom lesz a simonyifalvi iskolából

Ortodox templomot rendeznek be egy korábban iskolának használt épületbe az Arad megyei Simonyifalván – tájékoztatott az aradon.ro. Mivel az iskolát évek óta nem használják rendeltetésének megfelelően, az Alsósimánd községhez tartozó falu önkormányzata úgy döntött, egyházi célokra használja az ingatlant. Erre a célra az önkormányzat már 50 ezer lejt különített el, amiből kegytárgyakat vásárolnak, és felújítják az épületet.

A simonyifalviaknak nem tetszik az ötlet, egyhangúan azt mondják, nagyobb szüksége lett volna egy óvodára, hiszen jelenleg a polgármesteri hivatal havi 3600 lej albérletet fizet a görög katolikus egyháznak azért az ingatlanért, amelyben jelenleg az óvodát működtetik. A községben mintegy 100 óvodáskorú gyermek él.

A simonyifalvi elemi iskolát három éve zárták be, ugyanis csak 20 gyermek tanult itt összesen a négy osztályban. A falu lakosságának nagy része pünkösdista, alig néhány ortodox vallású lakos van - a falubéliek ezért sem igazán értik, hogy miért ortodox templomot akarnak ott létesíteni a községvezetők.

A helyi tanácsosok közül sem ért egyet mindenki a tervvel, ám a simándi polgármester utasítására a felújítási munkálatok már elkezdődtek, és folyamatosan érkeznek az adományok is ennek befejezésére.

Az aradon.ro úgy tudja, az átalakítási tervről nem értesítették a megyei tanfelügyelőséget, márpedig a törvény értelmében az oktatási minisztérium engedélye nélkül egyetlen tanintézetnek sem lehet megváltoztatni a rendeltetését. Mariana Tocaciu, az Arad megyei tanfelügyelőség szóvivője a lapnak elmondta, a szóban forgó épület olyan állapotban van, hogy abban nem lehet oktatási tevékenységet folytatni benne.

Kimaradt?