Régi szifilisz-térkép került elő az Egyesült Államokról

Susan Schulten, a University of Denver történelemtanára blogjában és készülpő könyvében gyűjti az USA-ról szóló legérdekesebb térképeket. Ő találta ezt az 1875-ös térképet is, amelyben az akkori amerikai kormányzat összegyűjtötte a szifiliszadatokat még a polgárháború időszakából - tájékoztatott az index.hu.

Az antibiotikumok előtt az szifilisz jelentős probléma volt a hadseregek életében: azokat a besorozottakat, akik mutatták a betegség tüneteit, mentesítették a katonai szolgálat alól. A térképen az látszik, hogy egyes régiókban mennyi szifiliszes férfi volt ezer emberre vetítve. A legfertőzöttebb régió New York állam és Vermont környéke, ahol vannak olyan területek, ahol ezerből több mint hét férfi szenvedett vérbajban.

Az egészségügyi adatok térképre vitele még újdonságnak számított ebben az időben. 1854-ben, Londonban egy orvos John Snow ábrázolta a kolera által okozott halálozásokat, és így tudta visszavezetni a betegséget egyetlen pontra, egy mérgezett vízszivattyúra.

Manapság rengeteg egészségügyi adatot ábrázolnak térképen, de az igazi áttörés még mindig hiányzik. A leglátványosabb projekt talána a Boston Children's Hospital 2006-ban indított interaktív térképe, mely ma is próbálja követni a különböző járványokat.

 

Kimaradt?