Ortodox temetőbe került az ellopott székely zászló

Hétfőn előkerült a Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházáról szombaton eltűnt székely zászló. A lobogót a közeli ortodox temető egyik sírjára tűzték ki – közölte az SZNT sepsiszéki elnöke.

Mint közleményében írja: meggyőződésük, hogy az elfogadása pillanatától, 2004. január 17-től az SZNT székházán lobogó jelképet, amely azóta hirdeti, hogy Székelyföld egységes és oszthatatlan, provokátorok távolították el, majd szintén provokáció szándékával helyezték el a román temetőbe. Szerinte a tettesek ezáltal is azt kívánták elérni, hogy megzavarják a Székelyek Nagy Menetelése szervezését.

Gazda Zoltán az MTI-nek elmondta, az SZNT sepsiszentgyörgyi székházáról a relikviának számító első székely zászlót vették le. Ez volt az a zászló, amelyet Kónya Ádám múzeumigazgató kezdeményezésére jelképének fogadott el az SZNT a 2004 január 17-i ülésén. Minden későbbi székely zászló ennek a mintájára készült. A zászló immár nemcsak az SZNT, hanem a székelység jelképe.

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke elmondta, minden energiájukat a vasárnapi nagy menetelés szervezése köti le, ezért nem tettek feljelentést a zászlólopás ügyében. Hozzátette azonban, hogy a hatóság könnyen megkereshetné a tettest, ha akarná. Az SZNT épületével szemközt ugyanis a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által használt épület áll. "Az egész utca be van kamerázva. Az SZNT székházra is térfigyelő kamera irányul. Az emeleti ablak mellé kitűzött zászlót pedig csak létráról lehetett elérni" - magyarázta Gazda Zoltán.

„A Székely Nemzeti Tanács székházán a lopás megállapításának pillanatától új székely zászló leng, mint ahogy minden meggyalázott, eltávolított zászló helyébe újat, újakat kell kitenni. Az előkerült jelképet pedig ereklyeként fogjuk őrizni” – zárul a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?