Egész héten megemlékezések lesznek Háromszéken

Sepsiszentgyörgyön egész héten zajlanak az 1956-os emlékünnepségek. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra való megemlékezés október 22-én, kedden 18 órakor a könyvtár Gábor Áron termében kezdődik az „Ilyen nagy dolog a Szabadság?” című ünnepi műsorral, amelyben közreműködik a Pro Musica Kamarakórus, Szőcs Botond zongoraművész, Kicsid Gizella és Kolcsár József, a Tamási Áron Színház színművészei.

Október 23-án, szerdán 10 órától a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete a bajtársak sírjánál helyez el koszorút; 11.30-tól Szalai Attila 1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál, valamint a polgármesteri hivatal homlokzatán található, Gloria Victis-táblánál lesz koszorúzás.

Ugyancsak szerdán 19 órától a tavaly felavatott sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban tartják a központi ünnepséget: beszédet mond Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszonya, Markó Attila sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő és Török József, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezetének elnöke. Megemlékező irodalmi összeállítást mutatnak be a Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos, végzős diákjai, közreműködnek a Kónya Ádám Művelődési Ház énekkarai: a Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus Vegyeskar, karnagy: László Attila. Imát mond Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese, ezt követően Hajdú János római katolikus esperes ad áldást. A Magyar Férfidalárda és a Cantus Firmus Vegyeskar elénekli a magyar és székely himnuszt.

A szerdai 56-os megemlékezésen megkoszorúzzák az In memoriam 1956-emlékművet, majd fáklyás menetet tartanak a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban. A megemlékezés a kommunizmus áldozatai tiszteletére emelt kopjafánál folytatódik Kiss Tamás szavalatával, ahol Zelenák József evangélikus-lutheránus püspök-helyettes mond imát. Az ünnepség a kommunizmus áldozatai tiszteletére emelt kopjafánál ér véget.

Pénteken és szombaton a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében tartják az Október 23-kupáért kiírt minifoci-bajnokságot a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokban.

Pénteken 16 órától a háromszéki civilek az I. Világháborúban elhunyt katonákra emlékezve az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megtisztítják a katonasírokat a sepsiszentgyörgyi közös temetőben. A Civilek Háromszékért Szövetség együtt a Tanulók Palotájának Környezetvédelmi Körével, a 14. számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapattal és a Turulmadár Ifjúsági Irodával várja a csatlakozni és tenni vágyókat. A civilek együttléte közös imádsággal zárul az elhunyt hősök emlékére. A munkálatokhoz szükséges eszközöket és az ültetésre váró árvácskákat a szervezők biztosítják.

Kimaradt?