sms

Valós időben értesülhetünk a földrengésekről

Ingyenes informatikai alkalmazást bocsátana a kormány a lakosság rendelkezésére, amelynek segítségével mobil telefonon és e-mailben valós időben értesülhetnek a közelgő földrengésekről – jelentette be Mihnea Costoiu felsőoktatásért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint elmondta, hasonló értesítőrendszer már jó ideje óta működik az országban, ám eddig csak a hatóságok használhatták, a polgárok nem. A veszélyt jelző készüléket az Országos Földtani Intézetben helyezték el, és automatikusan jelzi a várható földmozgásokat az esemény bekövetkezése előtt több tucat másodperccel a készenléti felügyelőségeknél, illetve a megyei hatóságok ügyeleti irodáiban.

Costoiu azt szeretné, ha ezt a rendszert a legrövidebb időn belül kibővítenék, hogy a média is megkapje ezeket a jelzéseket. Sőt szeretnék, ha az országban valamennyi mobiltelefon is csatlakoztatható lenne a rendszerbe, így minél több emberhez közvetlenül jutna el az információ. A  tárca nélküli miniszter elomdta, Japánban látta ezt a rendszert működni, és amióta visszatért külföldi látogatásából, felkértte beosztottjait, hogy dolgozzanak ki hasonló megoldást Romániában is.

Az informatikai rendszert a központi költségvetésből finanszíroznák, viszont a mobilszolgáltatókkal egyeztetésekre lesz szükség. Costoiu elképzelése szerint a közérdekű információk terjesztését a szolgáltatóknak ingyen kellene felvállalniuk.

Mircea Radulian, a földtani intézet tudományos igazgatója figyelmeztetett, alapos népnevelő kampányra van szükség egy ilyen rendszer működtetéséhez, hogy az emberek megfelelően tudjanak reagálni egy erősebb földrengésveszélyt előrejelző üzenet érkezésére, és ne alakuljon ki tömegpánik. 

Kimaradt?