Ismét több ezren tüntettek a bányaberuházás ellen

Újabb tüntetést rendeztek vasárnap Bukarestben és Kolozsváron is a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt ellenzői, akik a kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezetének elutasítását követelték a parlamenttől.

Szeptember elseje óta ez már a nyolcadik vasárnap, amikor több ezer környezetvédő vonul fel, akadályozva a forgalmat a fővárosban. A csaknem két hónapja tartó maratoni tüntetéssorozat elején a tiltakozók naponta elfoglalták az úttestet találkozóhelyük, az Egyetem tér környékén. Az utóbbi időben munkanapokon kevesebben gyűltek össze, de a vasárnapi menetrendszerű demonstrációkon még mindig több ezren vesznek részt.

Vasárnap a tüntetők körbejárták a parlament épületét és "Nem a vállalat hozza a törvényeket", "Lefizettek titeket Verespatakért", "Árulók, takarodjatok" jelszavakat skandálták.

Szombaton az Erdélyi Szigethegység legnagyobb településén, Topánfalván gyűltek össze a bányanyitás ellenzői, akik 12 pontos kiáltványban követelték a ciántechnológia betiltását, a Verespatak-tervezet elutasítását, a település jelölését az UNESCO világörökség-listájára és egy fenntartható fejlesztési stratégia kidolgozását az Erdélyi Szigethegység számára.

A hétvégi tüntetéseket megelőzően a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) úgy döntött, hogy egy hónapos haladékot ad a Verespatak-törvénytervezetet véleményező parlamenti különbizottságnak arra, hogy kidolgozza és a román parlament plénuma elé terjessze jelentését. A parlament plénuma csak ezt követően szavazhat arról, hogy támogatja, vagy elveti a tervezetet.

A bányaprojektet ellenző verespataki Alburnus Maior egyesület közleményben tiltakozott a különbizottság tevékenysége ellen, amely a környezetvédők szerint a "kozmetikai" módosításokkal elfogadhatónak akarja feltüntetni a bányaprojektet, de valójában csak az időt húzza annak reményében, hogy a hideg idő beálltával majd "kifulladnak" a beruházás elleni utcai tüntetések.

Kapcsolódók

Kimaradt?