Kolozsváron óriás QR-kódot állítottak fel

Európa legnagyobb QR-kódját állították fel Kolozsvár főterén vasárnap délután, így segítve a kóbor állatoknak szánt gyűjtést. Az akcióban több száz önkéntes vett részt.

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód (tulajdonképpen pontkód), amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki 1994-ben. Nevét az angol Quick Response (=gyors válasz) rövidítéséből kapta, egyszerre utalva a gyors visszafejtési sebességre, és a felhasználó által igényelt gyors reakcióra. Rendkívül népszerű Japánban, ahol számos plakáton, hirdetésen szerepel és a legtöbb mobiltelefon is képes értelmezni. (Forrás: Wikipédia)

A főteret azokkal osztották meg, akik ismét kivonultak Verespatakért. A tüntetők, miközben a maguk ügyére hívták fel az emberek figyelmét, felszólították az egybegyűlteket, hogy ha úgy gondolják, csatlakozzanak a QR-kódot felállító flashmobhoz, ez ugyanis több száz önkéntes segítségét igényli.

A fekete és fehér négyzetekből álló kódrendszert kartontáblákból illesztették össze, majd emelték a magasba, a 986 „pixellel”, megvalósítva így nemcsak Európa legnagyobb, hanem a világ harmadik legméretesebb QR-kódját. A rossz időjárás miatt péntekről vasárnapra halasztott akció többek között azt a mintegy hatszáz kóbor kutyát segítené, amelyek Kolozsvár területén élnek.

(Címoldalas illusztrációnk forrása a Youth@Kolozsvár Facebook-oldala)

Kimaradt?