Az anti-higiénia hívei nem fürödhetnek túl gyakran

Amerikában és Nagy-Britanniában már nevet is adtak az anti-higiénia trendnek, ami szerint elég hetente egyszer fürdeni.

A tisztálkodás redukálását eufemizálja angolszász nyelvterületen néhány sztár is. Ezek szerint nem kell hetente egy, maximum két alkalomnál többször fürdeni, a hajmosás pedig szinte fölösleges. A hóbortot meg is magyarázzák: a test magát tisztítja, a túl sok víz és szappan pedig megöli azokat a baktériumokat, amelyek segítenének a betegségek legyőzésében, és amúgy is kiszárítja a bőrt. Állítólag az angol férfiak 41 és a nők 33 százaléka könnyedén le is mondott a napi tusolásról és hajmosásról.

Harry herceg, Amanda Seyfried, az Olsen-ikrek és Jessica Simson is bevallotta, hogy nem híve a hajmosásnak, ők például már kizárólag szárazsampont használnak, amitől állítólag selymesebb a hajuk.

A stylebook német divatportál megkérdezett egy bőrgyógyászt a furcsa trendről. A szakember szerint nyugodtan lehet naponta fürdeni, sőt a kényesebb testrészeket, a hajlatokat nem is szabadna kihagyni a napi tisztálkodásból. De az sem probléma, ha valaki hosszan szeret a tusoló alatt álldogálni, vagy áztatja magát a fürdőkádban.

Aki bőrszárazságtól szenved, az kerülje el a forró fürdőt, és használjon olajosabb tusfürdőt a szappan helyett, tanácsolja a bőrgyógyász. A hajmosás sem árt a fejbőrnek, víz nélkül pedig nem tud megtisztulni rendesen, ezért a vízzel oldódó sampon helyettesítés porszerű szárazsamponnal sem üdvös megoldás hosszú távon.

Az arcmosásnál azt ajánlja a dermatológus hogy naponta egyszer, méghozzá esténként ne hagyjuk ki a vízzel való tiszítást.

Kimaradt?