Gergely Balázs szerint Klaus Johannis „egy pöcs”

„Ez a pöcs maradt nekünk a román állam által elárverezett-hajdanán fölöttébb büszke és autonóm-erdélyi szászságból!” – írta csütörtök este Facebook-oldalára Gergely Balázs. Az Erdélyi Magyar Néppárt volt alelnöke Klaus Johannis nagyszebeni polgármestert, a Nemzeti Liberális Párt alelnökét jellemezte így.

A kolozsvári magyar politikus Johannisnak arra a kijelentésére reagált, miszerint fölösleges feszültségkeltésnek tartja az RMDSZ által kezdeményezett megyei népszavazásokat. A német ajkú politikus azzal érvelt, hogy egy helyi referendum nem lehet meghatározó a régióátalakítás folyamatában, ami egy országos folyamat.

Az RMDSZ politikusai eddig nem reagáltak Johannis kijelentéseire. Köztudott, hogy a szövetség a nagyszebeni polgármestert kormányfőnek javasló baloldali-liberális koalícióhoz csatlakozott 2009-ben, ám a PNL alelnöke az utóbbi négy évben több, az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseit elítélő nyilatkozatot tett. Ez változtatott Johannis megítélésén az RMDSZ politikusai körében.

„Ha Klaus Johannison múlna, mindannyian románok lennénk" – nyilatkozta korábban a maszol.ro-nak a szövetség egyik vezető politikusa. Balázs Lajos, a Sapientia docense egy személyes élményéről is beszámolt lapunknak Nagyszeben polgármesterével kapcsolatban. Erre alapozva kijelentette: Johannis nemcsak a magyarok számára nem oszt és nem szoroz, de évtizedek óta már a németek számára sem.

Kapcsolódók

Kimaradt?