A Woodkid és az Icona Pop is az EBBA 2014-es díjazottjai között

Kihirdették kedden az európai popipar legújabb tehetségeit díjazó European Border Breakers Award (EBBA) 2014-es győzteseit Brüsszelben: díjat kapott többek között a melodramatikus alternatív popot játszó, sokoldalú francia Woodkid és a már a világ toplistáiról is ismert svéd Icona Pop duó is.

A videoklip-rendezőnek és grafikusnak tanult francia Woodkid korábban mások mellett Lana Del Reynek és Katy Perrynek is készített klipeket, énekes-dalszerzőként pedig a márciusban megjelent Golden Age című albummal szerzett nevet. A hűvösen melodramatikus, alternatív pop-lemezt az idei Sziget Fesztiválon is sikerrel mutatta be. Az albumon szereplő Run Boy Run című számhoz rendezett rövid videóért idén egy Grammy-jelölést is bezsebelt.

Az elektro, a house és az indie-rock elemeit is vegyítő svéd női duó, az Icona Pop 2012-ben robbant be I Love It című, a brit Charli XCX-szel közösen felvett dalával, amely bejárta a világ toplistáit és a nemzetközi bemutatkozást jelentő, This is... című lemezre is rákerült.

Az European Border Breakers Awards hivatalos weboldala szerint a 2014-es díjazottak között van a brit Disclosure, a dán Lukas Graham, a holland Jacco Gardner, az ír Kodaline, az izlandi Asgeir, a német Zedd, a norvég Envy és az osztrák GuGabriel is.   

Az Európai Bizottság által 2004 óta kiosztott díjat minden évben az a tíz együttes, vagy szóló zenész kapja, akik már bemutatkozó albumukkal kivívták a nemzetközi szakma és közönség figyelmét. Az EBBA elismerésében részesült korábban többek között Adele, Lykke Li, Katie Melua és a Mumford & Sons is. A magyar előadók közül a Heaven Street zenekar 2006-ban kapott díjat.

Az idei győztesek a 2014. január 15-én, a gröningeni Eurosonic-Noorderslag Fesztivál keretei között tartandó gálán veszik át díjaikat.

Kimaradt?