Nem sugározhatják a televíziók az RMGC hirdetéseit

A Verespatakra aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation televíziós hirdetéseinek leállításáról döntött keddi ülésén az Országos Audiovizuális Tanács (CNA). A testület felszólította a céget, hogy a törvény követelményeknek megfelelően alakítsa át a reklámszpotjait.

A hirdetések sugárzásának leállítását a CNA elnöke, Laura Georgescu javasolta. Többek között az audiovizuális törvény 29. cikkelyére hivatkozott, amely szerint „a reklámok nem bátoríthatnak az egészségre káros magatartást”. Idézte a 104. paragrafust is, amely tiltja a valótlan üzeneteket tartalmazó hirdetéseket.

A CNA adatai szerint szeptember elsejétől október 6-ig a B1TV, a România TV és az Antena3 sugározta a leggyakrabban az RMGC reklámjait. Az előbbi két adó a román-kanadai cég által szponzorizált műsorokat is sugárzott. A vizsgált időszakban az RMGC-nek összesen 11 különböző hirdetését láthatták a nézők a hazai televíziókban.

Mint ismert, múlt hét végén Eugenia Vodă, köztelevízió munkatársa nyílt levélben kérte az RMGC hirdetéseinek betiltását az CNA-tól. Szerinte a cég reklámkampánya törvénybe ütköző, mert félretájékoztatja a közvéleményt.

Kapcsolódók

Kimaradt?