Jelenséggé válik a védőoltások elutasítása Romániában

Romániában kezd arányokat ölteni az a jelenség, hogy a szülők nem oltatják be az újszülötteket, jelentette ki Cătălin Cârstoiu, a Bukaresti Sürgősségi Egyetemi Kórház igazgatója hétfőn, a Mediafax Talks about Health Reform konferencián, rámutatva, hogy ez aggasztó jelenség.

Cătălin Cârstoiu elmondta, a Bukaresti Sürgősségi Egyetemi Kórházban naponta van legalább egy-két anya, aki nem akarja beoltatni újszülöttjét.

„Beszélünk az oltások iskolában való visszautasításáról, a valóságban azonban már az újszülöttek esetében is jelenség ez a visszautasítás” – mondta a kórház igazgatója, aki szerint a jelenség kezd arányokat ölteni, és a felelősöknek figyelmeztetniük kell a szülőket. „A visszautasítások száma aggasztó arányt öltött, a szülőknek meg kell érteniük, hogy gyerekeiket be kell oltatni” – nyomatékosított Cârstoiu.

Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter ezzel kapcsolatban rámutatott, a tárcához is jutottak el jelzések az oltások visszautasítását illetően, azonban még nem készült felmérés arról, hogy tömegjelenségről, vagy csak elszigetelt esetekről van szó.

Ahhoz, hogy ez egyértelművé váljon, a minisztériumnak fel kell kérnie a járványtani orvosokat, hogy készítsenek egy ilyen felmérést. A miniszter szerint sokan vétkesek abban, hogy a szülők arra a következtetésre jutottak, hogy nem jó, ha a gyerek oltásokat kap, ezért felkérte az orvosokat, hogy tájékoztassák az embereket ebben a kérdésben. „Sok betegség pont az oltásoknak köszönhetően tűnt el. Most ezzel a visszautasítással megengedjük, hogy Romániában új patológiák jelenjenek meg, és ez nagy hiba lenne” – összegezett Nicolăescu. 

Kimaradt?