A világ legnagyobb narancsszín gyémántja keres új gazdát

Elárverezik a világ legnagyobb, csaknem 15 karátos narancssárga gyémántját, egy körte alakúra csiszolt, élénk narancsszínű darabot, amelyet becslések szerint 20 millió dolláros összegért vihet el a győztes licitáló a Christie's november 12-i genfi ékszerárverésén.

A napokban bemutatott drágakő elsősorban a mérete miatt számít ritkaságnak, a maga 14,82 karátjával ugyanis a legnagyobb élénk narancssárga (fancy vivid orange) gyémánt, amely valaha árverésre került - mutatott rá Rahul Kadakia, az aukciósház svájci és amerikai ékszerrészlegének vezetője.

A drágakő a benne lévő nitrogénatomoknak köszönheti "nagyon vibráló, gazdag és mély" színét. A nitrogén rendszerint sárga színt eredményez a gyémántoknál, ebben a drágakőben azonban a megszokottnál jóval több van belőle, emiatt narancssárga.

A tiszta narancssárga gyémántok - vagy tűzgyémántok - rendkívül ritkák a természetben. A valaha árverésre bocsátott élénk narancsszínű gyémántok közül a legnagyobb alig hatkarátos volt a Christie's közleménye szerint. Az élénk narancssárga gyémántok súlya csak ritkán haladja meg a 3-4 karátot a csiszolást követően.

Ritkaságszámba megy az aukció több más darabja is, köztük az a hétsoros igazgyöngy nyaklánc, amelyért akár 4,5 millió dollárt adhatnak. A páratlan ékszert egy meg nem nevezett királyi család bocsátja árverésre. A sautoirt alkotó 614 gyöngy többsége fehér és krémszínben játszik, de vannak rosé és zöldtónusúak is. Ezeket a fényeket a gyöngyök felszínén keletkező színjátszás okozza, ami nagyban közrejátszik a féldrágakövek szépségében.

Várhatóan nagy érdeklődés övezi majd az art deco korszak egyik legkiválóbb nyakláncát, egy smaragd és gyémánt nyakéket, amelyet a Cartier-ház készített 1926-ban gyémántokból és 14, négyszögletűre csiszolt kolumbiai smaragdból. Akár négymillió dollárért is elkelhet a Christie's reményei szerint. A nyaklánc a maga csaknem 90 évével még mindig modernitást sugároz.

Kalapács alá kerül a néhai Fáiza Fuád egyiptomi hercegnőnek a Van Cleef & Arpels által készített smaragd és gyémánt nyaklánca, egy 3,5 millió dollárra taksált darab. Az art deco ékszer különlegessége, hogy a smaragdok függőként díszítik a nyakláncot, így téve lehetővé a zöld kövek finom játékát a viselő dekoltázsában. Fáiza hercegnő korának egyik legelegánsabb és legszebb nője volt, a nyaklánc ritka emlék a forradalom előtti Egyiptomból.

A Christie's már korábban bejelentette, hogy a novemberi licit tételei között Latin-Amerika egykor legvagyonosabb családjának, a Patino-famíliának és a Rochas divatházat alapító Marcel Rochas özvegyének több ékszere is szerepel majd. Ezek közül a legkiemelkedőbb egy 7-10 millió dollárra taksált Cartier-nyakék gyémántból és smaragdból, amely Simon Patino bolíviai mágnás feleségéé volt. Szintén a mesés Patino-kollekcióból kerül kalapács alá egy 32,65 karátos gyémántgyűrű, a Chaumet-ház remekműve, amelyért hozzávetőleg 2,5 millió dollárt remélnek.

Kimaradt?